pieczywo

czwartek, 24 lutego 2011

Czasem po prostu mam ochotę na coś takiego ;)

pizzetki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • ketchup
  • drobno starty żółty ser
  • zioła prowansalskie

Ciasto francuskie kroimy na dwa równe prostokąty. Jeden z nich smarujemy ketchupem, posypujemy startym żółtym serem i ziołami. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Ostrym nożem lub radełkiem kroimy ciasto na kilkucentymetrowe kwadraty. Dociskamy delikatnie brzegi każdego z nich i układamy na lekko natłuszczonej blaszce. Pieczemy w 180 stopniach, aż się zrumienią.

niedziela, 14 listopada 2010

Przypomniał mi się ostatnio przepis, z którego kiedyś często korzystałam. Przepis na delikatny, smaczny chleb obsypany sezamem :)

chleb z sezamem


Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 kostki masła
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200ml zimnego mleka
- 1 jajko
- sezam do posypania
- masło do posmarowania blaszki

1. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy masło. Rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy kilka łyżek wyjętego z lodówki mleka, mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy, dodając resztę mleka i - na sam koniec - jajko.

2. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.

3. Natłuszczamy blaszkę, przekładamy do niej ciasto i posypujemy sezamem.

4. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

 

11:44, blue_megi , pieczywo
Link Komentarze (5) »
niedziela, 16 maja 2010

Doskonały, chrupiący dodatek do herbaty lub piwa.

paluchy serowe z makiem

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag twarogu
  • 25 dag margaryny lub masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • mak do posypania
  • tłuszcz do posmarowania blaszki

Margarynę lub masło posiekać, posypać przesianą mąką, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Dodać twaróg. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkowac ciasto na grubość około 1,5cm, pokroić na paski. Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować paski ciasta, posypać makiem, docisnąć ziarenka i skręcić w spiralki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, posmarować blaszkę tłuszczem. Paluszki poukładać na blaszce w niewielkich odstępach i jeszcze raz posmarować pozostałym żółtkiem z mlekiem. Piec około 20 minut.

paluszki z makiem

czwartek, 25 lutego 2010

Przepis na bułeczki znalazłam na tej stronce, którą wszystkim szczerze polecam. Bułeczki te są podobno bardzo popularne w Ameryce i najlepsze od razu po upieczeniu. Przygotowałam ciasto wieczorem, przykryłam folią i schowałam do lodówki. Rano uformowałam bułeczki, odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia i upiekłam. Były bardzo smaczne. Oczywiście można też przygotować ciasto i piec tego samego dnia. Ciasto jest elastyczne i świetnie się formuje.

bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie

Składniki:

  • 1  łyzeczka drożdży instant (10g świeżych)
  • 125ml letniego mleka
  • 30g płynnego masła
  • 15g płynnego masła do smarowania
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 280g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut.
Resztę mleka rozmieszać z 30g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
Włożyć do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny, lub aż podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkować i pociąć na około 16 małych prostokątów.
Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnia do srodka,  nie całkiem dokładnie, lecz tak, aby wierzchnia częsc wystawała ok. 1 cm.
Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.

Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 15-20 minut.

 

bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie

bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie

 
1 , 2 , 3
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl