bezmięsne

sobota, 16 kwietnia 2011

Wytrawne naleśniki dla każdego, kto lubi szpinak.

Składniki

na farsz:

  • 450 g mrożonego szpinaku (w sezonie najlepiej zastąpić go świeżym)
  • 250 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany (można z niej zrezygnować)
  • sól, pieprz do smaku

na nalesniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia

Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki - powinno wyjść około 8 sztuk.

Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ser i śmietanę do szpianku. Doprawiamy pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba (pamiętając, że ser feta jest dosyć mocno słony).

Formę żaroodporną smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w formie. Zapiekamy przez 15 minut.

naleśniki ze szpinakiem

poniedziałek, 14 marca 2011

Baaardzo czosnkowe danie :)

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 g parmezanu
  • łyżka posiekanej świeżej lub suszonej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.

Czosnek obieramy i drobno siekamy. W woku rozgrzewamy resztę oliwy, wrzucamy czosnek i podsmażamy przez chwilę. Jeśli mamy suszoną natkę dodajemy ją teraz, jeśli świeżą to oczywiście na końcu.

Makaron odcedzamy i przekładamy do woka. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli to konieczne. Wsypujemy parmezan i dokładnie mieszamy.

Gotowe :) Smacznego :)

spaghetti z czosnkiem

wtorek, 22 lutego 2011

Jako dziecko szczerze nienawidziłam gotowanej marchewki po każdą postacią. Na szczęście z wiekiem moje upodobania kulinarne się zmieniły;). Duszona marchewka z groszkiem to jeden z moich ulubionych dodatków chociażby do tradycyjnych mielonych. Jeśli mamy gotową mieszankę warzywną  w słoiku lub w puszce, przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 10 minut. Mrożoną lub świeżą musimy oczywiście wcześniej ugotować.

marchewka z groszkiem

Składniki:

  • 700 g marchewki z groszkiem
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • odrobina zmielonego pieprzu

Warzywa odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą. W głębokim rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy przez chwilę energicznie mieszając, aby nie było żadnych grudek. Dodajemy 1/3 szklanki wody i mieszamy, aż się zagotuje. Dodajemy warzywa i doprawiamy. Gotujemy jeszcze przez chwilkę i podajemy np. z puree ziemniaczanym i kotletami mielonymi.

niedziela, 19 grudnia 2010

Smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Idealne na ciepłą kolację lub lekki obiad. Przepis można modyfikować wedle gustu, używając zamiast pomidorków zielonego groszku, szynki lub podsmażonych pieczarek. Czasem dodaję też jeden lub dwa ząbki czosnku.

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 6 jajek
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 4 szalotki lub 1 średnia cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sezamu

Ryż wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować aż zmięknie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odcieknięcia.

Jajka roztrzepać z łyżką sosu sojowego.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulki obrać i pokroić w cienkie krążki. Pomidorki umyć i pokroić na połówki.  Podsmażyć cebulę na oliwie. Dodać pomidorki, ryż i dokładnie wymieszać. Wlać jajka. Smażyć cały czas mieszając, aż jajka całkiem się zetną. Posypać sezamem.

jajeczne foo yong

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl