mięso

wtorek, 22 marca 2011

Co dziś na obiad? Moje ulubione cordon bleu. Pomysł z musztardową pastą znalazłam kiedyś u Macieja Kuronia i szczerze go polecam. Kotlety są naprawdę pyszne. Smacznego :)

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka

Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Obsypujemy pieprzem i solą  i odkładamy.

W miseczce mieszamy musztardę z tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Każdy kotlet smarujemy od wewnątrz przygotowaną pastą i przykrywamy plasterkiem szynki i żółtego sera.

Kotlety składamy na pół, spinamy wykałaczką i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano na gorącym oleju, następnie zmniejszamy ogień i chwilę trzymamy pod przykryciem.

cordon bleu

piątek, 18 lutego 2011

Ostatnio na wielu blogach pojawił się przepis na kurczaka po cygańsku. Szczerze mówiąc troszkę się obawiałam połączenia ketchupu z powidłami śliwkowymi, ale moje obawy rozwiały się wraz z pierwszym kęsem :)

Podaję trochę zmodyfikowany przepis Edysi -> klik

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1/3 kostki masła
  • 2 cebule
  • 8 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • papryka w proszku
  • sól


Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor.

W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, ocet i powidła śliwkowe.  Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Dokładnie wymieszać i zagotować.

Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.

Można podać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego :)

kurczak po cygansku

10:19, blue_megi , mięso
Link Komentarze (10) »
sobota, 05 lutego 2011

Macie już pomysł na niedzielny obiad? Może gulasz?

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 600 g brukselki
  • 2 cebule
  • 3-4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
  • szklanka rosołu
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Mięso kroimy w kostkę, cebulę w plastry. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju  i podsmażamy mięso z cebulą. Dolewamy rosół. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie.

Brukselkę myjemy. Dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze przez około 20 minut. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę tymianku.

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawajemy na przykład z ryżem. Smacznego :)

gulasz z brukselka

 

czwartek, 30 grudnia 2010

Świąteczna propozycja Jamiego Oliwiera. Parfait można przechowywać przez kilka dni w lodówce. U nie wersja bez sklarowanego masła. Przepis z Kuchni nr 12/2009. Polecam :)

Składniki:

  • 1kg wątróbek z kurczaka
  • oliwa
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • 2 obrane i posiekane ząbki czosnku
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • mały kieliszek brandy
  • 250 g miękkiego masła + 250 g zimnego masła
  • listki z małego pęczka szałwii
  • pestki z 2 owoców granatu
  • świeże pieczywo
  • sól morska

Pokroić wątróbki usuwając żyłki. Rozgrzać na dużej patelni kilka łyżek oliwy i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Kiedy się zeszklą wrzucić wątróbki i tymianek. Smażyć 3-4 minuty tak, aby wątróbka była w środku lekko różowa a z wierzchu usmażona. (Jeśli będziemy smażyć zbyt długo, parfait będzie suche i grudkowate). Kiedy wątróbka się usmaży, wlać na patelnię brandy. Wymieszać, zdjąć patelnię z ognia i przełożyć do pojemnika malaksera. Zmiksować wątróbkę na gładką masę, dodać miękkie masło i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przełożyć do 4 małych lub jednej dużej miski i włożyć do lodówki.

Patelnię postawić na małym ogniu, rozgrzać niewielką ilość oliwy, podsmażyć listki szałwii i osuszyć je na papierowym ręczniku.

Zimne masło wrzucić do rondelka i powoli rozpuścić na małym ogniu. Odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno. Ostrożnie zebrać łyżką pianę z powierzchni, tak aby pozostało czyste, sklarowane masło.

Parfait wyjąć z lodówki, przybrać listkami szałwii i zalać sklarowanym masłem uważając, aby osad pozostał na dnie rondelka. Wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę. Podawać z pieczywem i pestkami granatu.

Smacznego :)

parfait z wątróbek drobiowych

12:13, blue_megi , mięso
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl