świąteczne

wtorek, 14 kwietnia 2009

U mnie w domu tradycją jest gotowanie jajek w obierkach z cebuli i z łyżką kminku. Jajka gotuję już w sobotę rano. Do dużego garnka wrzucam skorupki z cebuli, kminek, troszkę pieprzu w ziarenkach oraz łyżeczkę soli, zalewam to wszystko wodą i wkładam jajka. Gotuję, aż nabiorą mocno brązowej barwy. Wyławiam i wkładam do tej samej wody następną porcję. Gdy wszystkie jajka są już gotowe, przecedzam wywar z cebuli. Jajka delikatnie obtłukuję, aby skorupki były równomiernie popękane ze wszystkich stron. Wkładam je do słoików, zalewam wywarem w którym sie gotowały i wkładam do lodówki. Następnego dnia na jajkach pojawia się piękna mozaika a jajka są przesiąknięte aromatem kminku i cebuli. :)

 

jajko

 

 

 

jajka

 

 

 

jajka

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl