świąteczne

wtorek, 14 kwietnia 2009

U mnie w domu tradycją jest gotowanie jajek w obierkach z cebuli i z łyżką kminku. Jajka gotuję już w sobotę rano. Do dużego garnka wrzucam skorupki z cebuli, kminek, troszkę pieprzu w ziarenkach oraz łyżeczkę soli, zalewam to wszystko wodą i wkładam jajka. Gotuję, aż nabiorą mocno brązowej barwy. Wyławiam i wkładam do tej samej wody następną porcję. Gdy wszystkie jajka są już gotowe, przecedzam wywar z cebuli. Jajka delikatnie obtłukuję, aby skorupki były równomiernie popękane ze wszystkich stron. Wkładam je do słoików, zalewam wywarem w którym sie gotowały i wkładam do lodówki. Następnego dnia na jajkach pojawia się piękna mozaika a jajka są przesiąknięte aromatem kminku i cebuli. :)

 

jajko

 

 

 

jajka

 

 

 

jajka

Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl