zapiekanki

czwartek, 31 marca 2011

Prosty i sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną mięsem. Można go modyfikować za każdym razem dodając inne składniki takie jak pieczarki, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, pomidory...

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • odrobina ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • garść startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się delikatnie zezłoci. Dodajemy mielone mięso. Smażymy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat i przyprawy.

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy miękką część miąższu i dodajemy do mięsa. Przesmażamy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.

Na każdą połówkę cukinii nakładamy porcję mięsa i układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy startym na małych oczkach tarki żółtym serem.

Smacznego :)

cukinia faszerowana mięsem

 

piątek, 18 marca 2011

Składniki:

  • opakowanie makaronu
  • 300 g gotowanej szynki
  • 1 cebula
  • kubeczek śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • tłuszcz do posmarowania formy

Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju na złoto. Szynkę kroimy w niedużą kosteczkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną.  Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Mieszamy wszystkie składniki.

Ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszamy z przygotowaną masą. Przekładamy do natłuszczonej formy i obkładamy wiórkami masła. Zapiekamy 45 minut, aż się zrumieni.

łazanki z szynką

czwartek, 10 lutego 2011

Danie z lodówkowych resztek. Można dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, albo użyć makaronu zamiast ryżu.

składniki:

  • szklanka ryżu
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula razem ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka startego żółtego sera (u mnie Edam)
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Ryż ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.

Pieczarki oczyść i pokrój na cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pieczarki, cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Posól i smaż na małym ogniu, aż sok odparuje. Dodaj bazylię, trochę pieprzu i posiekany szczypior. Smaż jeszcze przez chwilę. Wymieszaj z ryżem.

Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego ryż. Posyp żółtym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.

zapiekanka z ryżem

zapiekanka z ryżem

czwartek, 27 stycznia 2011

zapiekane w sosie serowo-śmietanowym

 

Przepis ze styczniowego numeru Sól i Pieprz, z artukułu Obiad w kwadrans. Ten kwadrans to jest raczej naciągany, ale danie faktycznie jest proste do przyrządzenia i co najważniejsze bardzo smaczne.

Cytuję przepis za gazetą, ja robiłam danie dla jednej osoby i dałam wszystkiego na oko ;)

Składniki na 4 porcje:

  • 3 średniej wielkości pory
  • 300 ml bulionu
  • 85g szynki
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 50g żółtego sera
  • 200g śmietanki 30%
  • 1 łyżka musztardy
  • gałka muszkatałowa
  • 85g bułki tartej

Pory starannie oczyścić i umyć. Zielone części usunąć. Białe pokroić w ok. 1 cm plasterki. Bulion doprowadzić do wrzenia i wsypać pory. Gotować około 5 minut, odcedzić, wywar zachować.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (z termoobiegiem do 180). Szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z porami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cannelloni napełnić za pomocą łyżeczki porowo-szymkowym farszem. Formę do zapiekania nasmarować tłuszczem. Makaron układać ciasno jeden obok drugiego.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietankę wymieszać z wywarem warzywnym, musztardą oraz 30g sera. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatałowej. Polać makaron. Resztę żółtego sera wymieszać z bułką tartą i posypać zapiekankę.

Zapiekać około 20 minut

cannelloni z porami

 

 
1 , 2 , 3 , 4
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl