ryby

poniedziałek, 25 października 2010

Cy wiecie, że przeciętny Włoch zjada w ciągu roku 26 kilogramów makaronu? To trzy razy więcej niż mieszkańcy innych krajów. Takie dane przedstawiono w Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day).

Celem tego dnia, ogłoszonego przez producentów produktu z całego świata, jest promocja konsumpcji makaronu jako dania zdrowego, zrównoważonego pod względem dietetycznym i ekonomicznego.

Przeciętny Włoch zjada w ciągu roku 26 kilogramów makaronu - trzy razy więcej niż mieszkańcy innych krajów. Takie dane przedstawiono w Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day).
Celem tego dnia, ogłoszonego przez producentów produktu z całego świata, jest promocja konsumpcji makaronu jako dania zdrowego, zrównoważonego pod względem dietetycznym i ekonomicznego.

A czy Wy macie swoje ulubione danie z makaronem? :-)

Spaghetti z sardynkami

Czasem połączenie zaledwie kilku składników, może dać świetny efekt. Tak jest też w tym przypadku. Polecam wszystkim miłośnikom sardynek ;)

spaghetti

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • puszka sardynek w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • makaron (na 2 porcje)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Sardynki osączamy z oleju. Pomidory kroimy w kostkę. Do podsmażonego czosnku dodajemy sardynki, pomidory i łyżkę koncentratu pomidorowego, solimy do smaku i dusimy, aż pomidory zmiękną. Na koniec doprawiamy pieprzem.

Odcedzony makaron mieszamy z sosem i podajemy.

Smacznego :-)

spaghetti

Korzystając z okazji zapraszam również na stronę http://www.makaronrzadzizdrowo.pl. Tam również można znaleść wiele smacznych i ciekawych makaronowych przepisów.

11:57, blue_megi , ryby
Link Komentarze (4) »
czwartek, 14 października 2010

Kontynuując akcję Makaron Rządzi zdrowo, chciałam Was dziś zaprosić do wypróbowania bardzo lekkiego i smacznego lasagnette z tuńczykiem. Na sam widok tego kolorowego dania poprawia się nastrój (szczególnie w taki pochmurny dzień jak dziś).

Przypominam również o fejsbukowym profilu Edka Makarona:). Codziennie porcja interesujących informacji na temat makaronu i zdrowego odżywiania! Znajdziecie tam również pomoc, gdy nie macie pomysłu na obiad. Wystarczy wybrać składniki, które macie w lodówce a Edek podpowie co można z nich pysznego przyrządzić.

Lasagnette z tuńczykiem

Składniki:
300g makaronu lasagnette
puszka tuńczyka
1 papryka
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 pomidory
3 łyżki oliwek
łyżeczka suszonej bazyli
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
olej
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i zioła. Dusimy przez 10 minut i zdejmujemy z ognia.
Odsączamy tuńczyka z zalewy. Mieszamy z makaronem i resztą składników. Dodajemy oliwki i nakładamy na talerze.

Składniki:

  • 300g makaronu lasagnette
  • puszka tuńczyka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki oliwek
  • łyżeczka suszonej bazyli
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i zioła. Dusimy przez 10 minut i zdejmujemy z ognia.

Odsączamy tuńczyka z zalewy. Mieszamy z makaronem i resztą składników. Dodajemy oliwki i nakładamy na talerze.

makaron z tuńczykiem

Smacznego! :)

 

12:53, blue_megi , ryby
Link Komentarze (6) »
środa, 13 października 2010

dorsz w sosie

 

Składniki:

  • 3-4 filety z dorsza (może być też np. mintaj)
  • sok z połówki cytryny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • pół szklanki bulionu
  • 4 łyżki śmietany
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sos: masło rozpuszczamy w rondlu, wsypujemy mąkę i przez kilka sekund podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy bulion. Cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki, koperek siekamy i dodajemy do sosu. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Filety kroimy na kawałki i układamy w naczyniu. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.

Sos rozsmarowujemy na rybie i zapiekamy 25 minut w 180 stopniach.

Podajemy gorącą z dodatkiem np. pieczywa.

Smacznego :)

dorsz w sosie

11:39, blue_megi , ryby
Link Komentarze (7) »
środa, 30 grudnia 2009

Bardzo ciekawy przepis na wigilijnego karpia. Pamiętam, że jak byłam dzieckiem, to nigdy nie dałam się namówić na skosztowanie jak smakuje taki „piernikowy” karp. Gdy  w końcu spróbowałam… żałowałam tylko tego, ile straciłam przez wszystkie wcześniejsze wigilie :)

Składniki:

  • 1 karp
  • 2-3 duże cebule
  • pół kostki masła
  • pół kostki margaryny
  • kawałek piernika (bez żadnej polewy)
  • 1 jajko
  • sól
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarnach
  • goździki
  • cynamon

Dzień przed wigilią karpia wypatroszyć , usunąć głowę. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Rybę natrzeć solą, obłożyć cebulą i wstawić do lodówki.

Następnego dnia w dużym garnku zagotować wodę.  Zanurzyć rybę na 3 sekundy (cebulę oczywiście wcześniej wyrzucamy). Sparzenie pozbawi karpia specyficznego posmaku szlamu, który czasem można wyczuć.  Nożem usuwamy (skrobiemy) łuski i dokładnie płuczemy rybę pod bieżącą wodą.

W naczyniu żaroodpornym układamy gęsto kawałki masła i margaryny.  Piernik kruszymy w palcach lub rozdrabniamy w robocie kuchennym.  W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko. Robimy panierkę obtaczając karpia najpierw w jajku a następnie w pierniku. Obieramy cebule i kroimy w plastry. Wkładamy do karpia plastry cebuli, kawałki masła, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i goździków. Wkładamy rybę do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki masła i wbijamy do niego kilka goździków,  kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu.  Posypujemy niewielką ilością cynamonu.  Zapiekamy aż skórka się zbrązowi i będzie chrupiąca.

karpkarp

 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl