przekaski

sobota, 02 kwietnia 2011

Frittata czyli włoski omlet, to potrawa z jajek i z resztek zalegających w lodówce ;)

Smaczna również na zimno.

Składniki:

  • 6 jajek
  • kilka plasterków bekonu
  • ⅓ szklanki groszku
  • kiełbasa
  • ¼ szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • żółty ser

Formę natłuszczamy i na dnie układamy plastry bekonu. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy groszek.

Jajka miksujemy z mlekiem i przyprawami.

Kiełbasę z groszkiem wykładamy na bekon i zalewamy jajkami. Nie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż się zetnie. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę aż się zrumieni.

frittata

środa, 22 września 2010

Fajna przekąska na grilla, ale możemy je przygotować również na patelni i podać na kolację.

Składniki:

  • 6 parówek
  • 6 plasterków twardego żółtego sera
  • 6 plastrów boczku
  • 1 łyżka masła

Z parówki usuwamy osłonkę i nacinamy ją wzdłuż pozostawiając około 1 centymetra z każdej strony. Plasterek sera zwijamy i wkładamy do nacięcia. Owijamy parówkę szczelnie plastrem boczku. Możemy ją dodatkowo spiąć wykałaczką, żeby boczek  nie rozwinął się w trakcie smażenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i obsmażamy parówki aż się zrumienią ze wszystkich stron.

Smacznego :)

kiełbaski w boczku

niedziela, 24 maja 2009
kolejne majowe pyszne śniadanko :)
składniki:
  • 1 nieduża cebula
  • kilka plastrów szynki szwardzwaldzkiej albo innej wędliny
  • 1 nieduży, ugotowany wcześniej brokuł
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Cebulkę i wędlinę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Brokuł dzielimy na nieduże kawałeczki. Wbijamy jajka, dodajemy brokuł, przyprawiamy i gotowe :)

omlet z brokułem
piątek, 08 maja 2009
a co powiecie na takie śniadanie? :)
weekend majowy spędziliśmy w Zakopanym i wróciliśmy z zapasem oscypków. Następnego dnia rano wspominaliśmy nasze piękne góry jedząc grzanki z podsmażonym na patelni oscypkiem. Mmm...  :)
 
 
oscypek
 
 
 
 
oscypki
 
 

 
1 , 2 , 3
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl