przekaski

sobota, 02 kwietnia 2011

Frittata czyli włoski omlet, to potrawa z jajek i z resztek zalegających w lodówce ;)

Smaczna również na zimno.

Składniki:

  • 6 jajek
  • kilka plasterków bekonu
  • ⅓ szklanki groszku
  • kiełbasa
  • ¼ szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • żółty ser

Formę natłuszczamy i na dnie układamy plastry bekonu. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy groszek.

Jajka miksujemy z mlekiem i przyprawami.

Kiełbasę z groszkiem wykładamy na bekon i zalewamy jajkami. Nie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż się zetnie. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę aż się zrumieni.

frittata

czwartek, 26 marca 2009

oto mój nowy nabytek ! :)

w niedzielę zasiałam lucernę, rzodkiewkę i fasolkę mung a jutro będą zbiory ;)  narazie jestem na etapie poszukiwania - do czego jeszcze oprócz sałatek można wykorzystać kiełki. Idzie wiosna, więc zdrowe odżywianie czas zacząć :)
 
Pozdrawiam ciepło i kiełkująco :)))
 
 
kiełki
 
 
 
 
kiełki
 

 
W kiełkach znajdują się bardzo ważne dla organizmu składniki odżywcze: witaminy C, B1, B6, B9, E i H oraz składniki mineralne - mangan, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo. Kiełki są też źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie bogate są także w błonnik (np. trzy łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Są również niskokaloryczne. Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung, ciecierzycy pospolitej, soi, słonecznika, rzeżuchy, siemienia lnianego, rzodkiewki, a także ziarna pszenicy i owsa.

 
 
 
kiełki
niedziela, 22 marca 2009

idealne na niedzielne śniadanie :)

potrzebne nam będą :

  • 2 miseczki żaroodporne
  • 1 duża foremka żaroodporna
  • jajka
  • masło
  • śmietana ok. 4 łyżek
  • koperek lub pietruszka
  • pieprz
  • sól 

Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Śmietanę wlać do rondelka, dodać posiekaną pietruszkę lub koperek i trochę zmielonego pieprzu. Zagotować, cały czas intensywnie mieszając. Rozlać śmietanę do foremek, wbić jajka ( po jednym lub po dwa ), doprawić i posypać wiórkami masła. Foremki wstawić do żaroodpornego naczynia napełnionego gorącą wodą tak, aby zakrywała je do połowy wysokości. Zapiekać około 15 minut.

Najlepsze z grzankami. Smacznego :)

 

zapiekane jajka

 

 

zapiekane jajka

sobota, 21 lutego 2009

 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej - ja używam żytniej
  • 5 łyżek cukru
  • 150 ml mleka kokosowego
  • łyżka grubo mielonego kardamonu
  • łyżka drożdży
  • olej do smażenia

 Składniki wyrobić w dużej misce na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość 1 cm. Z ciasta wycinać niewielkie trójkąty (o boku ok. 3 cm) i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu na niezbyt dużym ogniu na złoto. Można posypac cukrem pudrem przed podaniem.

 

                      maandazi

 

 
1 , 2
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl