desery

środa, 22 grudnia 2010

śląskie makówki

Makówki to tradycyjny deser wigilijny na Śląsku. Trzeba go przygotować dzień przed podaniem, aby sucharki zmiękły.

Składniki:

  • ½ kg maku dwukrotnie zmielonego
  • 2 szklanki wrzątku
  • 4 łyżki miodu
  • ¼ szkl cukru
  • cukier wanilinowy
  • skórka pomarańczowa
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 4 pokrojone figi
  • ½ olejku migdałowego
  • kilka sucharków, albo duża czerstwa bułka


Zmielony mak zalać wrzątkiem, gotować około 15 minut na małym ogniu często mieszając. Dodać miód, cukier, skórkę pomarańczową i rodzynki. Gotować około 10 minut, aż rodzynki zmiękną. Wsypać resztę składników. Wymieszać.

Makówki przekładać do miski warstwami na zmianę z sucharkami (ostatnią warstwą jest mak). Ozdobić orzechami, migdałami i posypać kokosem.

śląskie makówki

10:14, blue_megi , desery
Link Komentarze (9) »
wtorek, 31 sierpnia 2010

Składniki:

  • 300 ml słodkiej śmietanki (36%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • + ewentualnie łyżka rumu

Banany obieramy i miksujemy z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem na gladkie puree. Śmietankę ubijamy i łączymy z resztą składników.

Jeśli używamy maszyny do lodów - przekładamy mieszankę do maszyny i dalej postępujemy wg instrukcji producenta.

Jeżeli przygotowujemy lody bez maszyny, wstawiamy masę w mrozoodpornym pojemniku do zamrażarki na 1-2 godziny. Kiedy przy ściankach naczynia masa zacznie zamarzać, przenosimy ją do miski i mieszamy za pomoca robota kuchennego na gładką masę. Wstawiamy z powrotem do zamrażarki aż lody się zetną.

lody bananowe

Smacznego :)

11:10, blue_megi , desery
Link Komentarze (13) »
niedziela, 29 sierpnia 2010

Od 14 sierpnia jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny do lodów, którą dostałam w prezencie ślubnym (dziękuję raz jeszcze) :)))))

Wczoraj piersza próba z jogurtem skończyła się bardzo pozytywnie :) Dziś testuję lody bananowe z kokosem.

Składniki:

  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki truskawek

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy wg jej instrukcji.

mrożony jogurt truskawkowy

16:20, blue_megi , desery
Link Komentarze (8) »
środa, 14 lipca 2010

Szybki do przygotowania deser, znakomity do waniliowych lodów i bitej śmietany. Najlepszy ze słodkich, dojrzałych owoców.

Składniki:

  • 1kg brzoskwiń
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru

kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej
  • 115 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki poszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 85 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka

Z brzoskwiń usuwamy pestki i ewentualnie skórkę. Kroimy je na kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i umieszczamy w nim brzoswkinie. Dodajemy cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

W tym czasie przygotowujemy ciasto: w misce mieszamy mąkę, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Końcami palców wcieramy masło, tak aby nasza mieszanina przypominała bułkę tartą. W innym naczyniu mieszamy dokładnie jajko z 5 łyżkami mleka, wlewamy do suchych składników i mieszamy widelcem, aż powstanie miękkie, lepkie ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy jeszcze jedna łyżkę mleka.

Wyciągamy z piekarnika naczynie z brzoskwiniami i za pomoca łyżki wykładamy ciasto na owoce. Posypujemy pozostałym cukrem i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut, aż wierzch będzie złocisty. Podajemy ciepłe, najlepiej z dodatkiem lodów.

brzoskwinie z kruszonką

brzoskwinie z kruszonką

 

 

10:46, blue_megi , desery
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3 , 4
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl