dania główne

niedziela, 30 stycznia 2011

Składniki:

  • pół opakowania ugotowanego makaronu
  • 2 małe cukinie
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • ewentualnie odrobina startego żółtego sera do posypania

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy. W głębokim rondlu lub woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i cukinie i podsmażamy.

Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonego wrzątku na kilka minut. Dodajemy do podsmażonych warzyw.

W osobnym rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie podsmażając przez chwilkę. Dolewamy powoli szklankę wody, cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat, zioła prowansalskie, szczyptę ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy jeszcze trochę wody. Dodajemy sos do warzyw i mieszamy. Dusimy razem jeszcze przez chwilę.

Podajemy makaron polany sosem. Możemy również posypać startym żółtym serem.

cukinia z brokułem

piątek, 19 listopada 2010

Pierwsza sfotografowana  potrawa od czasu wyjazdu do Bazylei. Na razie muszę dzielić kuchnię z jeszcze dwoma „kucharkami”, więc nie jest to zbyt komfortowa sytuacja. Mam nadzieję, że w nowym roku ulegnie to zmianie i nie wpłynie na częstotliwość moich blogowych wpisów :)

 

Składniki:

  • 1 litr gorącego wywaru warzywnego
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula (posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • 300 g ryżu arborio
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  lub szczypiorku
  • 50 g płatków parmezanu lub innego twardego sera

Doprowadzić wywar do lekkiego wrzenia i utrzymywać go w tym stanie. W dużym rondu rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu często mieszając.  Po 5 minutach wsypać ryż i wymieszać go z cebulą i czosnkiem. Wlać wino i odczekać aż niemal całe wyparuje. Dodać chochlę gorącego wywaru. Gotować, mieszając aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż.  Dodawać resztę wywaru po jednej chochli, mieszając od czasu do czasu. Zajmie to około 20 minut. Risotto będzie miękkie i kremowe. Dodać szczypiorek lub pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Posypać płatkami parmezanu i podawać. U mnie z grillowaną piersią kurczaka.

Smacznego :)

risotto milanese

piątek, 10 września 2010

Nigdy wcześniej nie wykorzystywałam pora w żadnej innej postaci niż w zupie i bardzo żałuję. Zapach zapiekanki wręcz przeszkadzał mi w robieniu zdjęć ;) a smak był rewelacyjny! Polecam :)

Składniki:

  • 2 młode pory
  • 6 plastrów piersi indyczej lub szynki
  • 6 łyżek tartego ementalera
  • olej do smażenia
  • sól
  • sproszkowana czerwona papryka

Pory oczyszczamy, myjemy i kroimy na 3 częsci. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pory, zdejmujemy z ognia.

Każdy kawałek pora zawijamy w plaster szynki. Układamy na patelni i posypujemy startym żółtym serem. Patelnię przykrywamy i smażymy na małym ogniu, aż ser się roztopi. Przed końcem smażenia, posypujemy delikatnie sproszkowaną papryką.

Ruloniki podajemy z puree ziemniaczanym.

ruloniki z indykiem

sobota, 02 stycznia 2010

Najlepszy przepis na schab jaki znam. Autorstwa pana Macieja Kuronia. Trochę zmodyfikowany przeze mnie. Przepis pochodzi z tej strony - (klik)

schab faszerowany

Składniki:

  • 2 kg schabu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu

Marynata

  • 3 łyżki oleju
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżki białego octu winnego

Farsz

  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek

schab faszerowanyschab faszerowany

Dzień przed przygotowaniem schab myjemy i osuszamy. Ostro zakończonym nożem nacinamy niedużą kieszeń. Przygotowujemy marynatę z oleju, posiekanego na kawałki czosnku, majeranku i octu winnego. Wkładamy mięso do miseczki i oblewamy. Wstawiamy do lodówki.

Następnego dnia wyciągamy schab, wyrzucamy czosnek, a do nacięcia wkładamy śliwki. Obwiązujemy mięso białą bawełnianą nicią, wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240ºC. Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem i dopiekamy jeszcze 20 minut.

schab faszerowanyschab faszerowany

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl