zupy

środa, 02 lutego 2011

Delikatna zupa krem o ciekawym smaku. Zjadłam, mimo że nie przepadam za kapustą. Przepis z gazetki Moje Gotowanie poleca.

Porcja zdecydowanie za duża, chyba że macie ochotę jeść ją przez kilka dni;) Jeśli zdecyduję się kiedyś na powtórkę to tylko z połowy podanych składników.

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • mała główka kapusty białej albo włoskiej
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 1 żółtko
  • posiekany koperek
  • 5 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, cukier

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Zalewamy warzywa gorącym bulionem, gotujemy do miękkości a następnie miksujemy. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, wlewamy do zupy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy, uważając aby nie zagotować. Przed podaniem posypujemy koperkiem i startym żółtym serem (ja z sera zrezygnowałam).

* możemy dodać do zupy również szczyptę mielonego kminku

kapuśniaczek ze śmietaną

niedziela, 05 grudnia 2010

Na poprawę humoru zupa w optymistycznym kolorze. Bardzo udane połączenie smaków żółtej papryki, wina i musztardy z domieszką cynamonu. Polecam ! :)

Porcja dla ok. 3 osób.

zupa paprykowa

Składniki:

Grzanki

  • 3 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty soli
  • odrobina pieprzu

Zupa

  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie żółte papryki
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wina
  • 1,5 łyżki  dobrej musztardy
  • 100 ml półtłustej śmietany
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grzanki

Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Chleb kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż będą chrupiące i złociste.

Zupa

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek poszatkować. W głębokim rondlu rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Podsmażać przez chwilę. Następnie wlać wino i bulion. Gotować 15 minut.  Dodać musztardę i zmiksować.  (Jeśli chcemy pozbyć się skórek z papryki zamiast miksować, możemy przetrzeć zupę przez sito). W miseczce rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami. Dodać 3 łyżki zupy i jeszcze raz rozmieszać. Wlać powoli zawartość miseczki do zupy cały czas mieszając. Można podgrzać, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Rozlać zupę do miseczek i ozdobić grzankami.

Smacznego :)

zupa paprykowa

18:03, blue_megi , zupy
Link Komentarze (8) »
niedziela, 07 listopada 2010

Na chłodne jesienne dni, pyszna, gęsta, rozgrzewająca zupa, pachnąca jesiennymi warzywami. Kto się skusi? :)

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa na gulasz
  • 3 duże pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • mielona ostra czerwona papryka do smaku (około 1/3 łyżeczki)
na kluski:
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
Mięso kroimy w małą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wrzucamy mięso, cebulę, czosnek, listki laurowe i ziele angielskie do rondla i smażymy, aż mięso zmięknie.
W międzyczasie myjemy i obieramy pozostałe warzywa. Pomidory i paprykę możemy również obrać ze skórki. Wszystkie warzywa drobno kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5l wody. Dodajemy mięso razem z powstałym przy smażeniu sosem oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku.
W kubku ucieramy energicznie jajko z mąką, tak żeby nie było żadnych grudek. Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany - w zależności od wielkości jajka dodajmy troszkę mąki lub odrobinę wody i ucieramy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wlewamy cienką strużką na gotującą się zupę (nie mieszając w tym czasie zupy!). Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.

zupa gulaszowa

13:11, blue_megi , zupy
Link Komentarze (6) »
wtorek, 14 września 2010

Gdy tylko uda mi się zdobyć jakąś dorodną cukinię z ogródka rodziców, to przerabiam ją na różnego rodzaju placki i zapiekanki. Ostatnio jednak dostałam cukinię ważąca prawie 4 kg i stwierdziłam, że muszę wymyślić coś nowego. Na początku miałam obawy, czy zupa nie bedzie zbyt mdła - w końcu cukinia nie ma zbyt wyraźnego smaku. Ale dodatek oregano i soku z cytryny sprawił, że smakuje rewelacyjnie. Wpisuję tę zupę do mojego stałego repertuaru cukiniowych potraw ;)

zupa z cukinii

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 1 cebula
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • świeże oregano do smaku
  • 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 100 ml śmietanki
  • sól
  • 1/2 cytryny
  • oliwa


Obieramy cukinię i cebulę, kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie przez 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy oregano i gotujemy bez przykrycia przez 15-20 minut. Miksujemy zupę, łączymy ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Dodajemy kaszę, mieszamy i podajemy.

Smacznego :)

14:38, blue_megi , zupy
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl