niedziela, 04 stycznia 2009

Składniki:

biszkopt:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

  • kostka masła
  • budyń waniliowy
  • 6 łyżek cukru
  • dżem

Najpierw biszkopt - jajka ucieramy z curem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną okrągłej formy. Pieczemy na złoty kolor.

W trakcie pieczenia możemy zabrać się za przygotowanie kremu. Budyń gotujemy dodając 6 łyżek cukru. Miksujemy na bardzo wolnych obrotach(!) masło dodając po łyżce budyń.

Po wystygnięciu biszkopt musimy przekroić na 2 warstwy. Dolną warstwę smarujemy cienko dżemem morelowym lub wiśniowym - co kto lubi:). Następnie gruba warstwa kremu i ostrożnie przykrywamy wierzchnią warstwą biszkoptu. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem. Ozdabiamy wg uznania np. mandarynkami z puszki lub ananasem. Wkładamy do lodówki.

Torcik jest naprawdę łatwy i pyszny :) Smacznego :)

19:33, blue_megi , ciasta
Link Dodaj komentarz »
1 ... 81 , 82 , 83 , 84
 
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl