sobota, 02 kwietnia 2011

Frittata czyli włoski omlet, to potrawa z jajek i z resztek zalegających w lodówce ;)

Smaczna również na zimno.

Składniki:

  • 6 jajek
  • kilka plasterków bekonu
  • ⅓ szklanki groszku
  • kiełbasa
  • ¼ szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • żółty ser

Formę natłuszczamy i na dnie układamy plastry bekonu. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy groszek.

Jajka miksujemy z mlekiem i przyprawami.

Kiełbasę z groszkiem wykładamy na bekon i zalewamy jajkami. Nie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż się zetnie. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę aż się zrumieni.

frittata

czwartek, 31 marca 2011

Prosty i sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną mięsem. Można go modyfikować za każdym razem dodając inne składniki takie jak pieczarki, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, pomidory...

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • odrobina ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • garść startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się delikatnie zezłoci. Dodajemy mielone mięso. Smażymy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat i przyprawy.

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy miękką część miąższu i dodajemy do mięsa. Przesmażamy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.

Na każdą połówkę cukinii nakładamy porcję mięsa i układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy startym na małych oczkach tarki żółtym serem.

Smacznego :)

cukinia faszerowana mięsem

 

czwartek, 24 marca 2011

Faszerowane pieczarki to danie z którym każdy, nawet początkujący kucharz świetnie sobie poradzi. A efekt murowany! Pachnące, soczyste z chrupiącą serową posypką. To jest to ! :)

 

pieczarki faszerowane



Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
  • 1 cebula
  • 5-10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku


W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy aż delikatnie się zezłoci. Dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku. Smażymy na małym ogniu.

Pieczarki oczyszczamy i delikatnie ukręcamy trzonki. Trzonki drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Smażymy, często mieszając żeby odparowało jak najwięcej powstałego sosu. Odstawiamy, aby wystygło.

Formę żaroodporną natłuszczamy i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek.

Do wystudzonego mięsa wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskając. Wstawiamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną startego sera. Podajemy na gorąco.

 

pieczarki faszerowane

wtorek, 22 marca 2011

Co dziś na obiad? Moje ulubione cordon bleu. Pomysł z musztardową pastą znalazłam kiedyś u Macieja Kuronia i szczerze go polecam. Kotlety są naprawdę pyszne. Smacznego :)

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka

Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Obsypujemy pieprzem i solą  i odkładamy.

W miseczce mieszamy musztardę z tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Każdy kotlet smarujemy od wewnątrz przygotowaną pastą i przykrywamy plasterkiem szynki i żółtego sera.

Kotlety składamy na pół, spinamy wykałaczką i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano na gorącym oleju, następnie zmniejszamy ogień i chwilę trzymamy pod przykryciem.

cordon bleu

Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl