niedziela, 01 lutego 2009

składniki:

  • ok. 1,5 litra wywaru np. z wołowiny
  • ok. 300 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • śmietana 18%
  • pieprz, sól, vegeta

 

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do wywaru razem z innymi warzywami i gotujemy aż zmiękną (marchewkę i pietruszkę po ugotowaniu ścieramy na tarce). Dodajemy kilka łyżek śmietany i doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to dodajemy kostki rosołowe.

Podajemy z makaronem lub grzankami. Smacznego :)

                                               zupa pieczarkowa

 

18:04, blue_megi , zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 31 stycznia 2009

Przepis na paluszki z kurczaka znalazłam na stronie pana Macieja Kuronia. Polecam wszystkim - paluszki są wyśmienite :)

składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • szklanka oleju
  • tymianek
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Piersi z kurczaka kroimy na wąskie paseczki. Przygotowujemy marynatę z łyżki tymianku, łyżeczki soli, pieprzu i szklanki oleju. Zamaczamy mięso na 20 minut. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni.

paluszki z kurczaka

patelnia

może troszkę niezdrowe i kaloryczne, ale za to pyszne - pieczone ziemniaczki:)

składniki:

  • kilka ziemniaków
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka 

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, smarujemy blaszkę olejem, posypujemy (blaszkę) solą i pieprzem. Układamy ziemniaki, jeszcze raz solimy i posypujemy słodka papryką. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok 40 minut.
                    kartofelki

środa, 21 stycznia 2009

przepis na przepyszną i bardzo łatwą do przyrządzenia zupę z serków topionych z grzankami !

 

składniki:

  • 1,5 litra wywaru z kawałka wędzonki
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 4 serki topione złoty ementaler 100g
  • sól, pieprz ewentualnie vegeta
  • koperek świeży lub suszony
  • 2 duże bułki

Przyrządzamy wywar na kawałku chudego boczku. Siekamy drobno cebulę i czosnek, podsmażamy na patelni i wrzucamy do gotowego wywaru. Kroimy równiez boczek na którym zrobiłyśmy wywar i wrzucamy go z powrotem. Do gorącej zupy dodajemy serki i mieszamy energicznie aż się całkowicie rozpuszczą. Dosypujemy koperek i doprawiamy do smaku.
Grzanki: bułki kroimy w kosteczkę i przesmażamy na maśle lub w wersji bardziej dietetycznej;)-wrzucamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
Smacznego :)

                                http://rogalik.blox.pl/resource/zupa_serowa_400x400.jpg
                

18:31, blue_megi , zupy
Link Dodaj komentarz »
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl