wtorek, 19 kwietnia 2011

15 kwietnia miałam okazję po raz drugi uczestniczyć w spotkaniu w siedzibie Unilevera w Warszawie. Tematem przewodnim spotkania były sosy. Przygotowanie dobrego sosu wcale nie jest takie proste, jak może się wydawać. Mnogość składników do przygotowania, proces zabielania albo zasmażania, dodanie produktów we właściwej kolejności – to wszystko sprawia, że sos czasem nie zachwyca - jest zbyt rzadki albo mimo energicznego mieszania, wciąż ma grudki. Szef kuchni marki Knorr - Piotr Murawski opowiedział nam jak wygląda przyrządzanie prawdziwego sosu na kościach cielęcych oraz zachęcił do wypróbowania nowej bulionetki pieczeniowej. Bulionetka ma konsystencję żelu, dzięki czemu błyskawicznie rozpływa się w daniu, zagęszcza sos i nadaje mu smak i aromat pieczonego mięsa.

Wspólnie z innymi blogerkami przygotowałyśmy: sos kurkowy, sos winny, sos z zielonego pieprzu, sos balsamico, sos Robert, sos Beurre Blanc, sos ziołowy, sos z różowym pieprzem, sos cytrynowy, sos Cumberland, pyszne sałatki: cobb salad i sałatkę hawajską a na deser czekoladowe fondue, briosz z jabłkiem i cesarski placek.

W spotkaniu brały udział autorki blogów: Ola (2 smaki), Lidia (Trufla i jej kuchnia), Edyta (Przy kuchennym stole), Ania (Bajkorada), Ola (Zdrowo Żyj) i ja (Rogalik). Wspólne gotowanie było dla nas wspaniałą zabawą i okazją do nauki.

Poniżej kilka zdjęć :)

blogerki gotują z szefem kuchni

blogerki gotują z szefem kuchni

blogerki gotują z szefem kuchni

blogerki gotują z szefem kuchni

blogerki gotują z szefem kuchni

Beurre Blanc
sobota, 16 kwietnia 2011

Wytrawne naleśniki dla każdego, kto lubi szpinak.

Składniki

na farsz:

  • 450 g mrożonego szpinaku (w sezonie najlepiej zastąpić go świeżym)
  • 250 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany (można z niej zrezygnować)
  • sól, pieprz do smaku

na nalesniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia

Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki - powinno wyjść około 8 sztuk.

Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ser i śmietanę do szpianku. Doprawiamy pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba (pamiętając, że ser feta jest dosyć mocno słony).

Formę żaroodporną smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w formie. Zapiekamy przez 15 minut.

naleśniki ze szpinakiem

środa, 13 kwietnia 2011

Kolejne smaczne muffinki z płatkami owsianymi.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g płatków owsianych
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego

W jednej misce połączyć składniki suche, a w drugiej mokre. Wymieszać zawartość obu misek. Napełnić foremki do muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 25 minut.

 

muffinki

Tagi: muffinki
11:58, blue_megi , ciasteczka
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 04 kwietnia 2011

Małe, pyszne przekąski :)

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 200 g twarogu
  • 2 małe pomidory lub jeden duży
  • kilka orzechów włoskich
  • 10 oliwek
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż w paski około 3-4 mm grubości. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Smażymy plastry cukinii po 2 minuty z każdej strony (zamiast tego możemy je zgrillować). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odkładamy na talerz, aby wystygły.

Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Orzechy włoskie i oliwki drobno siekamy.  Serek rozdrabniamy widelcem i mieszamy z pomidorami, orzechami i oliwkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Nakładamy otrzymaną pastę na paski cukinii, zwijamy w ruloniki i spinami wykałaczkami.

roladki z cukinii

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl