wtorek, 26 kwietnia 2011

Kto ma ochotę, zapraszam do obejrzenia krótkiego filmiku z naszego wspólnego kucharzenia w siedzibie Knorra :)

piątek, 22 kwietnia 2011

Dziś kolejny przepis ze spotkania z Piotrem Murawskim. Sos, który świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi. Jest również doskonałą bazą do przygotowania innych sosów.

Składniki:

  • 2 szalotki
  • 500 ml czerwonego wina
  • 1 Bulionetka pieczeniowa Knorr
  • 2 łyżki ciemnej zasmażki
  • 20 ml oleju słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy


Szalotkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku.
Całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy listek laurowy i gotujemy do momentu, aż wino prawie zupełnie odparuje (w ten sposób usuwamy kwaśny smak wina).
Dodajemy Bulionetkę pieczeniowa Knorr i około 400 ml wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy ciemną zasmażkę.
Sos gotujemy, aż uzyska odpowiednią konsystencję.

sos winny

14:47, blue_megi
Link Komentarze (3) »
środa, 20 kwietnia 2011

W kuchni z Piotrem Murawskim przygotowałyśmy te pyszności ze zdjęć poniżej.

Ja gotowałam sos balsamico i sos winny oraz przygotowałam placek cesarski.

Na początek przepis na sos z octu balsamicznego, który ma charakterystyczną, prawie czarną barwę i lekko kwaśny smak.

sos balsamico

Składniki:

  • 300 ml octu balsamicznego
  • 1 bulionetka pieczeniowa
  • 2 łyżki ciemnej zasmażki
  • 100 ml miodu


Do rozgrzanego garnka wlewamy ocet balsamiczny i gotujemy około 10 minut odparowując ocet co najmniej o połowę.
Do octu dodajemy miód i bulionetkę pieczeniową całość zaciągając ciemną zasmażką.

Tak przygotowany sos dobrze komponuje się z cielęciną, wieprzowiną lub drobiem.

blogerki gotują z szefem kuchni

blogerki gotują z szefem kuchni

blogerki gotują z szefem kuchni

blogerki gotują z szefem kuchni

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl