środa, 25 maja 2011

Już dziś o 20:30 w programie kuchnia.tv pierwszy odcinek czwartego sezonu Top Chef!

W czwartej serii programu rywalizacja między zawodnikami i zawodniczkami jest naprawdę zażarta. Pojawi się także wątek miłosny. Już w premierowym odcinku widzowie poznają pierwszą w historii programu parę - Zoi i Jennifer. W jednym z odcinków wystąpią zwycięzcy poprzednich edycji Top Chef. Tym razem 16 uczestników rozpoczyna swoją przygodę w Chicago, a najlepsza czwórka odwiedzi także Portoryko. Prowadzącą ponownie jest Padma Lakshmi, a sędziami: znany szef kuchni Tom Colicchio, Gail Simmons z magazynu Food&Wine oraz dziennikarz kulinarny Ted Allen, którzy będą oceniać poczynania zawodników. Zapraszam do oglądania!

A już dziś poznacie zwycięzców blogowego konkursu na kulinarne zadanie dla uczestników Top Chef :)

Z 48 zgłoszonych propozycji wylosowałam 3, których autorzy otrzymają zestawy składające się z książki J. Olivera "Każdy Może Gotować", płyty dvd "Przekręty Jamiego Olivera" i rękawicy kuchennej


Wygrywają:

Holga_15

Renia.b

Krowusia_1987


Gratuluję! Dziękuję za udział w konkursie i czekam na Wasze adresy - blue_megi@gazeta.pl

konkurs

wtorek, 24 maja 2011

Oglądacie trzeci sezon Top Chef? Macie swojego faworyta? Moje opinie niestety nie zawsze pokrywają się z opiniami jury;) W każdym z odcinków są dwa zadania. W jednym z ostatnich odcinków zawodnicy mieli za zadanie przygotować kolację zaręczynową. Spisali się naprawdę rewelacyjnie, biorąc pod uwagę to, że na wymyślenie i ugotowanie wszystkiego mieli bardzo mało czasu. Wcześniej z zawiązanymi oczami, z słuchawkami na uszach i zatkanymi nosami musieli rozpoznawać jedzenie po jego smaku, następnie po dotyku i na końcu już bez słuchawek - po dźwięku jaki wydaje. A nie było to łatwe w takim ekspresowym tempie jakie narzucił im prowadzący. Polecam oglądanie tego ciekawego reality show. Mam nadzieję, że kolejne serie również zagoszczą w progamie kuchni.tv. A dla Was mam dziś specjany przepis z 14 odcinka programu Top Chef.

Składniki:

  • ok. 1 kg okonia morskiego pokrojonego na 4 kawałki
  • 2 duże ziemniaki Idaho
  • 2 duże pory pokrojone w półksiężyce (tylko białe części)
  • 8 łodyżek szczypioru
  • 110 gramów sklarowanego masła   

Na sos:

  • butelka czerwonego wina Barolo
  • 10 posiekanych szalotek
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 110 gramów niesolonego masła pokrojonego w kostkę
  • papier do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

W średnim rondlu podsmażyć szalotki z tymiankiem. Dolać wino. Podgrzać, aż odparuje. Wlać śmietanę. Zredukować. Mieszając dołożyć masło. Przyprawić solą i pieprzem. Przecedzić przez gazę.

Ryba:

Ziemniaki poszatkować wzdłuż. Plastry zrumienić na sklarowanym maśle. Rybę przyprawić pieprzem. Ułożyć 8 plastrów ziemniaka na papierze do pieczenia tak, żeby na siebie zachodziły. Na środku położyć kawałek ryby. Wyrównać do brzegu. Owinąć filet ziemniakami. Mięso powinno być całkowicie zawinięte. Całość nasączyć sklarowanym masłem, ciasno zawinąć w papier i schłodzić przez 10 minut. Następnie odwinąć z papieru i smażyć na maśle, na  rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony.

Pory:

Smażyć na maśle do miękkości (8-10 minut). Przyprawić solą i pieprzem.

 

Na talerz nałożyć pory. Polać dookoła sosem. Rybę ułożyć na poduszeczce z porów. Przybrać szczypiorem. 

konkurs

sobota, 21 maja 2011

Kolejny odcinek Top Chef już 23 maja w poniedziałek o godz. 20:30 na programie kuchnia.tv. Będziecie oglądać? Bo ja tak:) Serial naprawdę wciąga. A jeśli jesteście zainteresowani książkami J. Olivera "Każdy Może Gotować", płytami dvd "Przekręty Jamiego Olivera" lub rękawicami kuchennymi - przypominam o konkursie -> klik

Poza tym chciałam się z Wami dziś podzielić bardzo popularnym na internetowych zielarskich forach i blogach przepisem na syrop z mniszka lekarskiego, czyli z pospolitego mlecza. Podobno wzmacnia odporność. Można go dodawać zimą do herbaty a latem do lodów.

miód z mniszka

Składniki:

  • 500 kwiatostanów (bez łodyżek, ale z zielonymi szypułkami) mniszka lekarskiego
  • 1 l wody (źródlanej, mineralnej)
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna

dodatkowo:

  • kawałek gazy

Zbieramy na łące (położonej z dala od ulicy!) 500 kwiatków mniszka. Po powrocie do domu rozsypujemy je na arkuszu białego papieru i pozostawiamy na kilka godzin, żeby pozbyć się ewentualnych lokatorów;). Następnie zalewamy kwiatki litrem wody (nie płuczemy ich), dodajemy umytą i pokrojoną w plastry cytrynę razem ze skórką. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem i odstawiamy na 24 godziny.

Następnego dnia przecedzamy wywar, odciskając kwiatki przez gazę.  Kwiatki i cytrynę wyrzucamy, a do wywaru wsypujemy kilogram cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny, często mieszając. Odstawiamy.

Trzeciego dnia ponownie podgrzewamy nasz miodek i gorący przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.



czwartek, 19 maja 2011

Myślicie, że kulinarne reality show miałoby szanse również w Polsce? Na razie na kanale kuchnia.tv.możemy zobaczyć amerykańskich pasjonatów gotowania bierących udział w rywalizacji o tytuł Top Chefa. Co odcinek odpada jedna osoba. W miarę jak ubywa uczestników napięcie rośnie. Potrawy i kucharzy ocenia jury złożone z fachowców. Polecam ten program i zapraszam do związanego z nim konkursu.

top chef s03

Pytanie konkursowe brzmii: jaką potrawę zaproponowalibyście uczestnikom Top Chef jako kolejne zadanie?

Każdy, kto w komentarzu pod tym postem zostawi przepis, weźmie udział w losowaniu zestawu nagród:

- rękawicy kuchennej z logo kuchnia.tv
- książki kucharskiej Jamiego Olivera
- DVD z programem Jamiego Olivera


Sponsorem nagród jest kuchnia.tv. Mam dla Was trzy takie zestawy! Na odpowiedzi czekam do 24 maja.  Zapraszam do zabawy:)

logo kuchnia.tv

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 84
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl