środa, 07 marca 2012

Zaczęło mocniej świecić słońce i jest jakaś szansa, że wkrótce będzie wiosna, a ja zaczęłam zastanawiać się nad wielkanocnym menu. Co roku przygotowuję tradycyjne jajka gotowane w łupinach z cebuli i na pewno z tej tradycji nie zrezygnuję. Jednak dla urozmaicenia świątecznego stołu znalazłam kilka ciekawych przepisów na jajka faszerowane, z różnymi dodatkami:  musztardą, szprotkami, kiełkami, szpinakiem czy mascarpone.

Na początek:

Jajka z musztardą

Składniki:

    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 2 łyżki majonezu
    • łyżka musztardy z zielonym pieprzem
    • łyżka posiekanego szczypiorku
    • sól do smaku

Jajka obieramy, kroimy na połówki. Łyżeczką wyciągamy żółtka. W miseczce rozcieramy żółtka z majonezem, musztardą (możemy żółtka przetrzeć przez sitko). Przekładamy masę do woreczka dekoratorskiego i wypełniamy wszystkie jajka. Posypujemy szczypiorkiem.

jajka

Do przygotowania jajek użyłam nowej musztardy Kamisa z linii Specialite. Kamis proponuje nam 6 bardzo oryginalnych smaków musztard w małych, zgrabnych słoiczkach. Musztardy są łagodne, ostre lub gruboziarniste, na różne gusta smakowe.: musztarda z czerwonym winem o słodko-winnym smaku, musztarda z rodzynkami i miodem o lekko słodkim smaku z dodatkiem rodzynek, miodu naturalnego i powideł śliwkowych, musztarda z żurawiną o kremowej konsystencji z widocznymi kawałkami żurawiny, musztarda z curry, musztarda z płatkami wędzonej papryki o ciekawym wędzonym posmaku oraz musztarda z zielonym pieprzem młotkowanym o wyrazistym, ostrym smaku. W mój gust najlepiej trafiła musztarda z wędzoną papryką i musztarda, którą użyłam do przygotowania jajek – bardzo ostra, o kremowej konsystencji musztarda z zielonym pieprzem. Polecam.

 

 

sobota, 21 maja 2011

Kolejny odcinek Top Chef już 23 maja w poniedziałek o godz. 20:30 na programie kuchnia.tv. Będziecie oglądać? Bo ja tak:) Serial naprawdę wciąga. A jeśli jesteście zainteresowani książkami J. Olivera "Każdy Może Gotować", płytami dvd "Przekręty Jamiego Olivera" lub rękawicami kuchennymi - przypominam o konkursie -> klik

Poza tym chciałam się z Wami dziś podzielić bardzo popularnym na internetowych zielarskich forach i blogach przepisem na syrop z mniszka lekarskiego, czyli z pospolitego mlecza. Podobno wzmacnia odporność. Można go dodawać zimą do herbaty a latem do lodów.

miód z mniszka

Składniki:

  • 500 kwiatostanów (bez łodyżek, ale z zielonymi szypułkami) mniszka lekarskiego
  • 1 l wody (źródlanej, mineralnej)
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna

dodatkowo:

  • kawałek gazy

Zbieramy na łące (położonej z dala od ulicy!) 500 kwiatków mniszka. Po powrocie do domu rozsypujemy je na arkuszu białego papieru i pozostawiamy na kilka godzin, żeby pozbyć się ewentualnych lokatorów;). Następnie zalewamy kwiatki litrem wody (nie płuczemy ich), dodajemy umytą i pokrojoną w plastry cytrynę razem ze skórką. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem i odstawiamy na 24 godziny.

Następnego dnia przecedzamy wywar, odciskając kwiatki przez gazę.  Kwiatki i cytrynę wyrzucamy, a do wywaru wsypujemy kilogram cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny, często mieszając. Odstawiamy.

Trzeciego dnia ponownie podgrzewamy nasz miodek i gorący przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

 

czwartek, 19 maja 2011

Chciałabym dziś napisać parę słów o produktach fair trade, które miałam okazję spróbować.

Cola Ubuntu -dla osoby takiej jak ja, pijącej cole sporadycznie – niczym nie różni się w smaku od zwykłej coca coli. Za to jeśli chodzi o skład produktu, Cola Ubuntu zawiera cukier trzcinowy Fair Trade produkowany w Malawi oraz w Zambii. Dodatkowo 15% dochodu ze sprzedaży producent przeznacza na dofinansowanie programów rozwojowych w Malawi.

Wafelek Fair Break mogę szczerze polecić, jest bardzo delikatny i kruchy, w pysznej mlecznej czekoladzie zawierającej kakao z Ghany. Idealny do kawy.

I na koniec najlepsze:) Kolumbijska kawa arabica z ziaren poddanych starannemu procesowi palenia. Ma delikatny słodko-orzechowy aromat i jest wyśmienita. Kawa jest mielona, nadaje się zarówno do w ekspresów ciśnieniowych, jak i tradycyjnego parzenia.

Mam nadzieję, że również skorzystacie z oferty fair trade. Nie tylko ze względu na oryginalne, egzotyczne smaki ale również na fakt, że nasz zakup wpływa na rozwój produkcji w krajach słabiej rozwiniętych. W ofercie można znaleźć m.in. herbatę zbieraną na certyfikowanych plantacjach w Tanzanii, Ugandzie i Kenii, czekoladę z Ekwadorskich ziaren kakaowca czy kawę prosto z Kolumbii, ekologiczną białą herbatę, pochodzącą z certyfikowanych upraw ekologicznych w Wuyang w południowo-wschodnich Chinach. Smakosze kawy będą zainteresowani szlachetną kawą ekologiczną Oromia, pochodzącą z Etiopii – ojczyzny kawy.  Na półkach znajdziemy również kulki kawowe w czekoladzie z kubańskim likierem kawowym oraz pierwszą colę sprawiedliwego handlu.

produkty fair trade

12:27, blue_megi
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 16 maja 2011

Pyszny pomysł na młodą kapustę.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny

Kapustę kroimy w wąskie paseczki. Zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i odcedzamy. W głębokim rondlu szklimy na maśle drobno posiekaną cebulę. Dodajemy kapustę i pokrojone na kawałki pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodajemy łyżeczkę lub dwie octu.

* możemy również pod koniec duszenia dodać posiekany koperek

Młoda kapusta z pomidorami

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl