niedziela, 10 czerwca 2018

Zapraszam na www.rogalikblog.pl

20:41, blue_megi
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 marca 2012

Przepis został przeniesiony na mój nowy blog, kliknij tutaj żeby zobaczyć: Pascha na ostatnią chwilę

kamis wanilia

 

 

23:06, blue_megi
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 19 marca 2012

Przepis został przeniesiony na mój nowy blog, kliknij tutaj żeby zobaczyć: Przepis na parówki w cieście francuskim

parówki w cieście

 

parówki w cieście

poniedziałek, 12 marca 2012

Żółciótka babka, o waniliowo – szafranowym aromacie. Delikatna i miękka. Piękny, żółty kolor nadał jej rozpuszczony w ciepłym mleku szafran Kamisa z linii Specialite.

kamis szafran

Przyprawy Kamisa w blistrach są ręcznie pakowane, aby nie uszkodzić i odpowiednio zaprezentować produkt. Szafran to najwyższej jakości przyprawa w pełni naturalnej formie jego występowania w naturze. Szafran to najcenniejsza przyprawa świata, wywodzi się z Azji Mniejszej. Obecnie jego głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego. Szafran otrzymywany jest z krokusów. Ze znamion 150 tysięcy kwiatów otrzymuje się tylko 1 kilogram przyprawy. Szafranu używa się do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu oraz ciast. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak. Polecam :)

Szafranowa babka

Składniki:

  • 2,75 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 230 gram masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 g nitek szafranu (niecała łyżeczka)
  • 1 szklanka mleka 3,2%
 

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Szafran rozcieramy łyżeczką i mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodajemy cukier, miksujemy kilka minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy. Wsypujemy połowę mąki i wlewamy połowę mleka.

Dokładnie miksujemy i dodajemy drugą połowę mąki i mleka.

Przekładamy masę do formy. Pieczemy 60-70 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy przez 15 minut w formie a następnie wyjmujemy na kratkę.

17:17, blue_megi
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl