środa, 14 listopada 2012

ZAPRASZAM NA WWW.ROGALIKBLOG.PL


blog kulinarny

 



22:31, blue_megi
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 marca 2012

Jeśli nie mamy już czasu aby przygotować tradycyjną paschę, możemy jeszcze dosłownie w dziesięć minut sprawić sobie ten pyszny, pachnący wanilią, bakaliowy deser.

kamis wanilia

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego (mielonego)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek bakalii (użyłam mieszanki keksowej)
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • laska wanilii Kamis specialite
  • płatki migdałowe do dekoracji

Ser ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy bakalie. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i nożem zeskrobujemy ziarenka. Dokładnie mieszamy wszystko i przekładamy do szklanek lub miseczek. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do lodówki.

Do przygotowania paschy polecam przyprawy Kamis z linii Specialite. Ręcznie pakowane i w pełni naturalnej formie nadają wyjątkowego aromatu nie tylko świątecznym potrawom.

Wanilia to wiecznie zielona roślina, o żółto - białych kwiatach. Wywodząca się z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, wanilia obecnie jest uprawiana głównie na Madagaskarze, w Meksyku i Puerto Rico. Jest storczykiem, ale jej kwiaty nie pachną. Wspaniały zapach wydziela pęknięty owoc, który ma formę długich strączków (laska wanilii). Wanilia dodawana jest przede wszystkim do słodkich potraw: ciast, tortów, lodów i wielu deserów. Czasem jest również łączona z daniami mięsnymi lub dodawana do sosów. Bardzo smaczne i aromatyczne są wszelkiego rodzaju likiery przyprawiane wanilią oraz gorąca czekolada i kawa. 

Smacznego!



23:06, blue_megi
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 19 marca 2012

Szybkie, sycące danie. Możemy dowolnie improwizować z dodatkami zastępując parówki kiełbaskami, dodając szpinak lub ser. Smak świetnie podkreśla mieszanka przypraw z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią serii Specialite Kamisa.

Składniki:

  • 6 parówek
  • ciasto francuskie (1 opakowanie)
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • mieszanka na bazie suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis

parówki w cieście

Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów. Usuwamy osłonki z parówek. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy ciasto przyprawą Kamis. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 3-4 kawałki pomidorów i parówkę. Zwijamy i kładziemy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy nożem i smarujemy oliwą z pomidorów.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż się zrumienią.

parówki w cieście

Przyprawa "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" serii Specialite firmy Kamis to moja ulubiona mieszanka smaków - mocno pomidorowa, z wyraźnie wyczuwalnym czosnkiem, pachnąca bazylią. Pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej, zapiekanek, sosów, duszonych mięs a nawet do porannej jajecznicy. Również zmieszany z nią twarożek nabiera wyjątkowego smaku.

Smacznego :)



poniedziałek, 12 marca 2012

Żółciótka babka, o waniliowo – szafranowym aromacie. Delikatna i miękka. Piękny, żółty kolor nadał jej rozpuszczony w ciepłym mleku szafran Kamisa z linii Specialite.

kamis szafran

Przyprawy Kamisa w blistrach są ręcznie pakowane, aby nie uszkodzić i odpowiednio zaprezentować produkt. Szafran to najwyższej jakości przyprawa w pełni naturalnej formie jego występowania w naturze. Szafran to najcenniejsza przyprawa świata, wywodzi się z Azji Mniejszej. Obecnie jego głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego. Szafran otrzymywany jest z krokusów. Ze znamion 150 tysięcy kwiatów otrzymuje się tylko 1 kilogram przyprawy. Szafranu używa się do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu oraz ciast. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak. Polecam :)

Szafranowa babka

Składniki:

  • 2,75 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 230 gram masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 g nitek szafranu (niecała łyżeczka)
  • 1 szklanka mleka 3,2%
 

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Szafran rozcieramy łyżeczką i mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodajemy cukier, miksujemy kilka minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy. Wsypujemy połowę mąki i wlewamy połowę mleka.

Dokładnie miksujemy i dodajemy drugą połowę mąki i mleka.

Przekładamy masę do formy. Pieczemy 60-70 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy przez 15 minut w formie a następnie wyjmujemy na kratkę.

17:17, blue_megi
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 84
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl