Blog > Komentarze do wpisu

Pascha na ostatnią chwilę

Jeśli nie mamy już czasu aby przygotować tradycyjną paschę, możemy jeszcze dosłownie w dziesięć minut sprawić sobie ten pyszny, pachnący wanilią, bakaliowy deser.

kamis wanilia

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego (mielonego)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek bakalii (użyłam mieszanki keksowej)
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • laska wanilii Kamis specialite
  • płatki migdałowe do dekoracji

Ser ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy bakalie. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i nożem zeskrobujemy ziarenka. Dokładnie mieszamy wszystko i przekładamy do szklanek lub miseczek. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do lodówki.

Do przygotowania paschy polecam przyprawy Kamis z linii Specialite. Ręcznie pakowane i w pełni naturalnej formie nadają wyjątkowego aromatu nie tylko świątecznym potrawom.

Wanilia to wiecznie zielona roślina, o żółto - białych kwiatach. Wywodząca się z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, wanilia obecnie jest uprawiana głównie na Madagaskarze, w Meksyku i Puerto Rico. Jest storczykiem, ale jej kwiaty nie pachną. Wspaniały zapach wydziela pęknięty owoc, który ma formę długich strączków (laska wanilii). Wanilia dodawana jest przede wszystkim do słodkich potraw: ciast, tortów, lodów i wielu deserów. Czasem jest również łączona z daniami mięsnymi lub dodawana do sosów. Bardzo smaczne i aromatyczne są wszelkiego rodzaju likiery przyprawiane wanilią oraz gorąca czekolada i kawa. 

Smacznego!



poniedziałek, 26 marca 2012, blue_megi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

  • Szafranowa babka

    Żółciótka babka, o waniliowo – szafranowym aromacie. Delikatna i miękka. Piękny, żółty kolor nadał jej rozpuszczony w ciepłym mleku szafran Kamisa

  • Jajka z musztardą

    Zaczęło mocniej świecić słońce i jest jakaś szansa, że wkrótce będzie wiosna, a ja zaczęłam zastanawiać się nad wielkanocnym menu. Co roku przygotowuję tradycyj

  • Już dziś możesz się stać mistrzem pokera

    Szlifuj swoje umiejętności korzystając z rewelacyjnego systemu pomocy, a wkrótce będziesz grał jak profesjonalista! Wystarczy, że wejdziesz na stronę Pa

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ipolisa
2012/06/29 16:28:46
Podam na jakimś towarzyskim spotkaniu. Wygląda świetnie, a sądząc po składnikach również smakuje. :)
-
pao77
2012/09/17 11:31:21
Nie próbowałam jeszcze paschy, więc z chęcią wypróbuję.
Założę się że jest przepyszna.
-
Gość: maciek, *.dynamic.chello.pl
2012/09/21 09:18:55
No pieknie.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/03 16:07:46
śliczny blog;) i świetny przepis! zapraszam do mnie;)
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl