Blog > Komentarze do wpisu

Jajka z musztardą

Zaczęło mocniej świecić słońce i jest jakaś szansa, że wkrótce będzie wiosna, a ja zaczęłam zastanawiać się nad wielkanocnym menu. Co roku przygotowuję tradycyjne jajka gotowane w łupinach z cebuli i na pewno z tej tradycji nie zrezygnuję. Jednak dla urozmaicenia świątecznego stołu znalazłam kilka ciekawych przepisów na jajka faszerowane, z różnymi dodatkami:  musztardą, szprotkami, kiełkami, szpinakiem czy mascarpone.

Na początek:

Jajka z musztardą

Składniki:

    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 2 łyżki majonezu
    • łyżka musztardy z zielonym pieprzem
    • łyżka posiekanego szczypiorku
    • sól do smaku

Jajka obieramy, kroimy na połówki. Łyżeczką wyciągamy żółtka. W miseczce rozcieramy żółtka z majonezem, musztardą (możemy żółtka przetrzeć przez sitko). Przekładamy masę do woreczka dekoratorskiego i wypełniamy wszystkie jajka. Posypujemy szczypiorkiem.

jajka

Do przygotowania jajek użyłam nowej musztardy Kamisa z linii Specialite. Kamis proponuje nam 6 bardzo oryginalnych smaków musztard w małych, zgrabnych słoiczkach. Musztardy są łagodne, ostre lub gruboziarniste, na różne gusta smakowe.: musztarda z czerwonym winem o słodko-winnym smaku, musztarda z rodzynkami i miodem o lekko słodkim smaku z dodatkiem rodzynek, miodu naturalnego i powideł śliwkowych, musztarda z żurawiną o kremowej konsystencji z widocznymi kawałkami żurawiny, musztarda z curry, musztarda z płatkami wędzonej papryki o ciekawym wędzonym posmaku oraz musztarda z zielonym pieprzem młotkowanym o wyrazistym, ostrym smaku. W mój gust najlepiej trafiła musztarda z wędzoną papryką i musztarda, którą użyłam do przygotowania jajek – bardzo ostra, o kremowej konsystencji musztarda z zielonym pieprzem. Polecam.

 



środa, 07 marca 2012, blue_megi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/07 14:11:20
To moja ukochana musztarda z tego zestawu.
-
bernadeta75
2012/03/07 17:16:29
niezwykle apetyczna wiosenna przekąska.
-
Gość: p.jola1.5, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/03/09 11:47:34
Wczoraj musztardą z czerwonym winem marynowałam indyka.
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl