Blog > Komentarze do wpisu

Trzeci sezon Top Chef i przepis na mistrzowskiego okonia z porami

Oglądacie trzeci sezon Top Chef? Macie swojego faworyta? Moje opinie niestety nie zawsze pokrywają się z opiniami jury;) W każdym z odcinków są dwa zadania. W jednym z ostatnich odcinków zawodnicy mieli za zadanie przygotować kolację zaręczynową. Spisali się naprawdę rewelacyjnie, biorąc pod uwagę to, że na wymyślenie i ugotowanie wszystkiego mieli bardzo mało czasu. Wcześniej z zawiązanymi oczami, z słuchawkami na uszach i zatkanymi nosami musieli rozpoznawać jedzenie po jego smaku, następnie po dotyku i na końcu już bez słuchawek - po dźwięku jaki wydaje. A nie było to łatwe w takim ekspresowym tempie jakie narzucił im prowadzący. Polecam oglądanie tego ciekawego reality show. Mam nadzieję, że kolejne serie również zagoszczą w progamie kuchni.tv. A dla Was mam dziś specjany przepis z 14 odcinka programu Top Chef.

Składniki:

  • ok. 1 kg okonia morskiego pokrojonego na 4 kawałki
  • 2 duże ziemniaki Idaho
  • 2 duże pory pokrojone w półksiężyce (tylko białe części)
  • 8 łodyżek szczypioru
  • 110 gramów sklarowanego masła   

Na sos:

  • butelka czerwonego wina Barolo
  • 10 posiekanych szalotek
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 110 gramów niesolonego masła pokrojonego w kostkę
  • papier do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

W średnim rondlu podsmażyć szalotki z tymiankiem. Dolać wino. Podgrzać, aż odparuje. Wlać śmietanę. Zredukować. Mieszając dołożyć masło. Przyprawić solą i pieprzem. Przecedzić przez gazę.

Ryba:

Ziemniaki poszatkować wzdłuż. Plastry zrumienić na sklarowanym maśle. Rybę przyprawić pieprzem. Ułożyć 8 plastrów ziemniaka na papierze do pieczenia tak, żeby na siebie zachodziły. Na środku położyć kawałek ryby. Wyrównać do brzegu. Owinąć filet ziemniakami. Mięso powinno być całkowicie zawinięte. Całość nasączyć sklarowanym masłem, ciasno zawinąć w papier i schłodzić przez 10 minut. Następnie odwinąć z papieru i smażyć na maśle, na  rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony.

Pory:

Smażyć na maśle do miękkości (8-10 minut). Przyprawić solą i pieprzem.

 

Na talerz nałożyć pory. Polać dookoła sosem. Rybę ułożyć na poduszeczce z porów. Przybrać szczypiorem. 

konkurs

wtorek, 24 maja 2011, blue_megi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl