Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki ze szpinakiem

Wytrawne naleśniki dla każdego, kto lubi szpinak.

Składniki

na farsz:

  • 450 g mrożonego szpinaku (w sezonie najlepiej zastąpić go świeżym)
  • 250 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany (można z niej zrezygnować)
  • sól, pieprz do smaku

na nalesniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia

Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki - powinno wyjść około 8 sztuk.

Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ser i śmietanę do szpianku. Doprawiamy pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba (pamiętając, że ser feta jest dosyć mocno słony).

Formę żaroodporną smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w formie. Zapiekamy przez 15 minut.

naleśniki ze szpinakiem

sobota, 16 kwietnia 2011, blue_megi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
omega369
2011/04/16 11:45:38
Uhm pychota
-
zauberi
2011/04/16 11:50:20
bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem :)
-
agata-kuchenneczarymary
2011/04/16 12:27:19
Śliczne zdjęcia. Naleśniki ze szpinakiem zawsze będą moim faworytem, dlatego też walczę z nich pomocą o miłość do szpinaku wsród jego wrogów :)))))
-
Gość: suseł, 80.48.101.*
2011/04/16 12:36:32
a ja, jeśli mogę, tak delikatnie doradzę, że taki farsz naleśnikowy można urozmaicić pokrojoną czerwoną papryką (i ma wtedy śliczny wygląd ;)) oraz zeszkloną leciutko cebulką. wtedy jest po prostu genialny. smacznego!
-
majanaboxing
2011/04/16 14:09:45
Ja lubię :) Pysznie wyglądają:)
-
ugotujmy
2011/04/16 16:42:13
to dla mnie. szpinak lubi bardzo :-)
-
2011/04/17 10:30:54
Bardzo je lubię!
-
acirinka
2011/04/17 11:07:19
Też robię naleśniki ze szpinakiem. Uwielbiam je:). Pozdrawiam:)
-
usmiecham-sie
2011/04/17 12:32:59
Jak ładnie zrumienione... Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem. Koajrza mi się z uczlenią, bo czasami w przerwach jak mam akurat więcej czasu schodze na dół do bufetu i kubuje sobie dwa, z sosem jogurtowo-czosnkowym. Miodzio!
-
bryssska
2011/04/18 17:13:54
niedoceniane warzywo, a tyle rozkoszy daje
-
bernadeta75
2011/04/18 21:44:21
piękna prostota.
-
Gość: sdsad, 195.242.176.*
2011/05/10 13:28:57
Ja polewam sosem beszamel:-)
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl