Blog > Komentarze do wpisu

Placek po węgiersku

Dziś przedstawiam mój ulubiony przepis na placek po węgiersku. Przeglądając strony kulinarne, widzę, że każdy ma swój indywidualny przepis ;) Ja przyrządzam gulasz z wołowiny z papryką i dodatkiem sera, nie używam koncentratu pomidorowego. Jak dla mnie wersja idealna :) Polecam.

placek po węgiersku

Składniki na gulasz:

  • 0,5kg wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • śmietana 18%
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Placki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej (3-4)
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • kawałek żółtego sera

Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę, 2 listki laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, oprószamy solą i pieprzem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniamy wodę.

Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos mąką. Na koniec wyrzucamy liście laurowe, dodajemy ostrą paprykę i kilka łyżek śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.

Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki - obieramy ziemniaki i cebulę i trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

placek po węgiersku

Placki przekładamy gulaszem, składamy na pół, oblewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.  Smacznego :)

 

 

środa, 17 marca 2010, blue_megi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/17 15:45:11
Pyszny i bardzo smakowity :)
-
2010/03/17 15:50:53
Bardzo lubię. Niedawno robiłam:)
-
2010/03/17 17:58:39
Pysznie się prezentuje. Ja jeszcze nigdy sama go nie robiłam.
Pozdrawiam:)
-
2010/03/18 07:49:41
Fajnie wygląda ten placek po węgiersku:-) Ja też niedawno robiłam, niedługo włożę na mojego bloga, więc będziesz mogła porównać, pozdrawiam:-)
-
2010/03/18 16:09:07
moja rodzinka uwielbia placek po węgiersku i chętnie wypróbuję Twój przepis bo zdjęcia mnie bardzo przekonują
pozdrawiam
-
2010/04/01 16:32:37
Bardzo mi się podoba ten placek!
Mega apetyczny!:D
Koniecznie, koniecznie do spróbowania!
-
Gość: kasia, ip-80-51-32-193.zdnet.azartsat.pl
2010/12/09 12:32:15
już za chwilę będę je robić :) wyglądają przepysznie :)
-
Gość: , static243-163-241.mimer.net
2011/05/23 15:12:53
Wlasnie go robie mam nadzieje ze bedzie pyszny apetycznie wyglada...
-
Gość: Wiejka, 178.252.28.224.internetia.net.pl
2011/10/08 21:04:16
Właśnie robiłam przepis(ja dodałam jeszcze troszkę koncentratu pom.), ale wyszło rewelacyjnie:):)!!!Mama też się zajada. Prosty, szybki i pyszny!
-
Gość: kropek, 02dbe7cb.bb.sky.com
2011/11/02 14:31:55
przepis znakomity-pyszności :) szkoda tylko że to mięso tak długo musi się gotować do miękkości....chyba że jest jakiś na to sposób o którym ja nie wiem....
-
Gość: gosc, 89-78-88-12.dynamic.chello.pl
2012/07/28 00:08:45
Podobno by przyspieszyc proces kruszenia mięsa należy oproszyc je soda oczyszczona... Zasłyszane- nie sprawdzane... ;-)
-
Gość: gosc, 89-78-88-12.dynamic.chello.pl
2012/07/28 00:09:16
Podobno by przyspieszyc proces kruszenia mięsa należy oproszyc je soda oczyszczona... Zasłyszane- nie sprawdzane... ;-)
Spis treści

kontakt:  blue_megi@gazeta.pl